Airco-airconditioning.be > Airco plaatsen

Airco plaatsen

Airco plaatsen

Airco plaatsen bij particulieren en bedrijven die op zoek zijn naar een vlotte connectie met een airco installateur in 2024

Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan voor een airco laten plaatsen!

Uw offerte aanvraag voor airco plaatsing zal snel opgevolgd worden door een lokale installateur.
Airco plaatsen

Airco plaatsen

De zomers worden steeds warmer en meer en meer mensen overwegen om een airco te laten plaatsen. Logisch want een airco brengt onmiddellijk verkoeling en is de afgelopen jaren best betaalbaar geworden. Overweegt u zelf om een airco te plaatsen, dan zal dit artikel ongetwijfeld van pas komen. Bij het plaatsen van een airco komt best wel wat kijken en in dit artikel proberen we de voornaamste zaken te tackelen.

Waarom u kiest voor een airco plaatsing?

Heel wat mensen die een airco plaatsen zwichten voor de voordelen van een airco. Wij zetten de belangrijkste voordelen van een airco even voor u op een rijtje:

 • Een airco plaatsen zorgt voor verkoeling. De zomers worden steeds warmer dus een airco komt meer en meer van pas.
 • Een airco zorgt niet enkel voor verkoeling, in de winter kan een airco ook ingeschakeld worden om bij te verwarmen.
 • Een airco zorgt voor voor schonere lucht in huis. Een airco installatie filtert immers de lucht.
 • Het laten plaatsen van een airco kan de verwarmingskosten drukken.
 • Indien u een geplaatste airco goed onderhoud, dan gaat een airco jarenlang mee.

Welke types airco’s kan u laten plaatsen?

Een airco plaatsen is één ding, eerst moet u een keuze maken tussen de verschillende systemen die op de markt verkrijgbaar zijn. Zo heeft u onder meer de keuze uit deze systemen:

 • Een single split systeem
  Wil u slechts 1 ruimte koelen, dan volstaat het dat u een single split airco laat plaatsen. Deze bestaat uit 1 binnen- en 1 buitenunit. Binnenskamers wordt met dit type airco het geluid tot een minimum beperkt, iets wat hinderlijk kan zijn bij een airco. Deze airco werkt op basis van een warmtepomp en kunt u dus ook gebruiken om te verwarmen in de winter.
 • Multi-split airco
  Een airco in meerdere ruimtes plaatsen? Dan komt u bij een multi-split airco terecht. Dit systeem heeft slechts één buitenunit, maar meerdere binnenunits. Dit systeem is voordeliger dan meerdere single split systemen gebruiken. Vaak komt er wel wat vakwerk kijken bij het plaatsen van dit type airco. Bekijk dus altijd even het totale kostenplaatje voor je beslist welke airco je laat plaatsen.
 • Mobiele airco
  Snel en eenvoudig koelen, zonder effectief een airco te laten plaatsen? Dan is een mobiele airco wat voor u. Deze kan u eenvoudig zelf installeren en verplaatsen. Het enige wat u nodig heeft is een opening of een raam om de luchtafvoerslang door te hangen. Dit type airco is uiterst betaalbaar maar verbruikt wel wat meer dan de andere systemen. Bovendien is dit type airco enkel geschikt voor kleinere ruimtes. Ook de afvoer kan voor wat hinder zorgen. Het geluid kan ook een andere storende factor zijn.
 • Monoblock airco
  Een monoblock airco heeft slechts 1 element en plaatst u net naast een buitenmuur. De koelmotor zit hier in het binnentoestel. Er is dus geen buitenunit nodig, maar de motor kan wel geluidshinder met zich meebrengen.

Topmerken als Daikin, Mitsubishi, LG en Panasonic hebben stuk voor stuk meerdere modellen op voorraad. Er is dus keuze zat aan kwalitatieve airco’s in alle mogelijke systemen.

Wenst u een vrijblijvende prijs offerte te ontvangen voor een airco plaatsen in uw woning, appartement kantoor of bedrijfsgebouw? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan bij een gespecialiseerde airco installateur!

Airco plaatsing

Airco plaatsing

Een airco plaatsen, dat doet u zo

Over het algemeen wordt het volgende stappenplan gevolgd bij het plaatsen van een airco:

 1. Het bepalen van de plaats
  Voor u kunt starten met het plaatsen van de airco, moet er eerst bekeken worden waar deze idealiter wordt geplaatst. De binnen- en buitenunit moeten op een logische en haalbare plaats komen.
 2. Boren van gaten
  Op de plek waar de airco’s komen moeten gaten geboord worden. Deze zijn nodig om de binnenunit van de airco te kunnen plaatsen en de leidingen te leggen.
 3. Binnenunit ophangen
  De binnenunit wordt gemonteerd aan een frame dat daarvoor voorzien wordt.
 4. Leidingen aanbrengen
  Een vakkundige installateur brengt de nodige leidingen aan. Deze zijn nodig om het koudemiddel door de airco te doen stromen.
 5. Buitenunit ophangen
  Na de leidingen is de buitenunit aan de beurt.
 6. Vullen van de airco
  Voordat de airco effectief in gebruik wordt genomen, wordt het systeem eerst getest op lekkages. Komen er geen lekken voor, dan wordt de installatie met het koudemiddel gevuld.
 7. Opruimen
  U bent rond, enkel nog opruimen en genieten van de airco.

Waar kan u een airco plaatsen?

De beste plaats om een airco te monteren? Dat kan variëren. Bij een split systeem zijn vooral de leidingen en de indeling van de ruimte bepalend. U plaatst het best de binnen- en buitenunit niet te ver uit elkaar. Kijk ook uit voor tocht. Zorg er verder voor dat:

 • De binnenunit moet minstens op 2 meter hoogte opgehangen worden.
 • Lucht moet vlot en ongehinderd kunnen stromen.
 • Zorg dat de wanden sterk genoeg zijn om een airco te kunnen dragen. Check dit grondig op voorhand.
 • Beperk de afstand tussen de binnen- en buitenunit.
 • Zorg dat de units goed bereikbaar zijn. Deze toestellen moeten geregeld onderhouden worden en dat mag geen loodzware opgave zijn.

Airco

Wat kost het om een airco te plaatsen?

De kostprijs van het plaatsen van een airco kan sterk verschillen. Niet enkel van type tot type, maar ook van leverancier tot leverancier. Reken op toch zeker 1.500 euro voor het laten plaatsen van een airco. Wenst u meerdere buitenunits dan loopt de prijs op. Ook topmerken als LG, Mitsubishi, Daikin en Panasonic haalt u al voor dit budget in huis. Als u zoekt zal u ook goedkopere systemen vinden, maar die gaan vaak een stuk minder lang mee. Deze systemen zullen sneller stuk gaan en vergen meer energie.

Werkt u samen met een ervaren airco installateur die uw airco plaatst, dan zal het tarief vaak net wat hoger liggen. Een minder ervaren technieker is misschien wel goedkoper per uur, maar heeft vaak meer tijd nodig. Informeer u dus altijd grondig en kies voor de beste oplossing.

Gaat het om een omvangrijk project, dan kan de kostprijs aardig oplopen.

Wat is vacumeren?

Bij het airco plaatsen hoort u misschien wel de term ‘vacumeren” vallen. Hierbij trekt men met een vacuümpomp de vochtige lucht en alle verontreiniging uit het systeem. Moest er een lek voorkomen dan komt dit ook duidelijk tot uiting tijdens dit proces. De juiste manier van vacumeren is belangrijk om een lange levensduur van de geplaatste airco te garanderen. De installateur die uw airco plaatst is hier ongeveer een half uurtje mee bezig.

Laat nooit een airco plaatsen zonder vermogensberekening

Gaat u een airco laten plaatsen? Weet dan dat airco’s van Mitsubishi, LG, Panasonic en Daikin in verschillende vermogens verkrijgbaar zijn. Het volume dat u nodig heeft hangt af van het af te koelen volume, het aantal ramen, de isolatie en nog heel wat andere factoren. Een specialist kan het juiste vermogen voor u berekenen. Een te zwaar of te licht toestel zal niet optimaal functioneren. Dit heeft vaak een hoger verbruik of een snellere slijtage tot gevolg.

Goedkoop een airco plaatsen?

Goedkoop een airco plaatsen? Dan bent u het best af met een mobiel toestel. Al voor minder dan 500 euro kan u een ruimte afkoelen. Let echter ook op het verbruik en de levensduur als u een airco laat plaatsen. Een airco die gebruik maakt van een warmtepomp verbruikt zo’n 3 keer minder dan een traditionele airco. Bovendien kan er ook elektrisch verwarmd mee worden.

Enkele tips wanneer u een airco laat plaatsen 

 • Geventileerde ruimte voor buitenunit
  Zorg ervoor dat de buitenunit vrij staat. De af- en aanvoer van de warme lucht mag niet belemmerd worden. Een goed geventileerde buitenruimte is zeker een plus. Enkel zo kunt u van een optimale koeling genieten. Bovendien kost dit ook minder energie.
 • Plaats de buitenunit in de schaduw
  Bij voorkeur zet u de buitenunit in de schaduw. In de zon verbruikt een buitenunit heel wat meer. Een buitenunit in de schaduw zorgt voor een langere levensduur en een snellere koeling.
 • Plaats de binnenunit niet bij een warmtebron
  De binnenunit van uw airco plaatst u beter niet bij een dakvenster, gloeilamp, oven of andere warmtebron. Een neutrale plaats verdient de voorkeur.
 • Plaats de binnenunit zo dicht mogelijk
  Plaats de binnenunit zo kort mogelijk bij de plaats waar u verkoeling wenst. Zo verhoogt u het rendement van uw airco en moet u minder energie verbruiken. Zorg er wel voor dat koude lucht geen onmiddellijke impact heeft op jou, want dit zorgt voor tocht.
 • Plaats de binnenunit zo hoog mogelijk
  Laat u een airco plaatsen, dan hangt u de binnenunit maar beter zo hoog mogelijk. De koude lucht wordt zo veel beter verspreid.

Welke misvattingen zijn er over het airco plaatsen?

Er doen wel een aantal foute veronderstellingen de ronde over het plaatsen van een airco:

 • Hoe meer koelvermogen hoe beter.
  Het koelvermogen van uw airco moet aansluiten bij de oppervlakte van de ruimte, maar meer is niet nodig. Te weinig vermogen is ook niet goed, want zo bereikt de airco nooit de juiste temperatuur. Te veel vermogen is dan weer niet energiezuinig. Een goede installateur kan u perfect vertellen welk vermogen u nodig heeft.
 • Een airco maakt veel lawaai
  Nieuwe airco’s van Panasonic, LG, Mitsubishi en Daikin maken heel wat minder geluid dan jaren geleden. Vandaag zijn er al heel stille airco’s die u kunt laten plaatsen.

Waarop letten als u een installateur kiest om uw airco te laten plaatsen?

Gaat u een airco plaatsen, let dan op de volgende punten bij de keuze van uw installateur:

 • De garantie
  Een garantie van 2 jaar is verplicht, maar heel wat installateurs van LG, Panasonic, Daikin en Mitsubishi bieden meer garantie aan. Hier zijn vaak wel enkele voorwaarden aan verbonden.
 • Een onderhoudscontract
  Wenst u zeker te zijn van een perfecte werken, dan kan u kiezen voor een installateur die ook voorziet in een onderhoudscontract.
 • De installatiekosten
  Heel wat installateurs rekenen stevig door als het op installatiekosten op aankomt. Vergelijk steeds meerdere installateurs met elkaar.
 • De leeftijd van uw woning
  Is uw woning ouder dan 10 jaar en laat u uw airco plaatsen door een erkende installateur, dan komt u in aanmerking voor het verlaagd BTW-tarief. U betaalt dan slechts 6 in plaats van 21% BTW.

Waarom een onderhoudscontract verstandig is

Een airco plaatsen kan, maar het is altijd verstandig om ook een onderhoudscontract af te sluiten. Deze komt dan op een afgesproken tijdstip de airco controleren en onderhouden. Zo geniet u steeds van optimale prestaties en gaat uw airco langer mee. Bovendien zal een goed onderhouden airco minder verbruiken, wat u merkt aan uw energiefactuur. Kies voor een vaste partner, dan betaalt u vaak net wat minder. Sommige onderhoudscontracten gaan gepaard met verbeterd garantievoorwaarden. Lees er wel altijd de kleine lettertjes op na.

Hoe kunt u besparen op het plaatsen van een airco?

Wenst u voordelig een airco te plaatsen? Dan kan u met volgende zaken rekening houden:

 • Verkoop uw oude airco
  Misschien kan u uw oude airco nog verkopen. Voor sommige airco’s kan u nog een aardig bedrag krijgen. Uw oude airco inruilen bij de installateur kan ook een optie zijn. Vaak kunnen de onderdelen van de oude airco opnieuw gebruikt worden.
 • Help een handje mee
  Sommige installateurs laten toe dat u een handje helpt bij het plaatsen van de airco. Het demonteren van de airco moet verplicht door een professional uitgevoerd worden. U mag wel zelf de binnenunit van de muur halen. Hoe meer voorbereidend werk u zelf doet hoe minder hoog de kost.
 • Plaats met meerdere tegelijk
  Kan u uw buren overtuigen van ook tegelijkertijd een airco te plaatsen, dan kan u misschien een volumekorting bedingen.

Airco plaatsing uitbesteden

Heel ervaren doe-het-zelvers slagen er misschien wel in om een airco zelf te plaatsen, maar heeft u geen massa ervaring, dan laat u het maar beter over aan een professionele installateur. Het plaatsen van een airco is vakwerk en kan maar beter door een professionele partij gebeuren. Zowel Mitsubishi, Daikin, LG als Panasonic heeft professionele installateurs die u graag helpen bij het installeren.

Waarom een toonaangevend merk airco laten plaatsen?

Mitsubishi, LG, Daikin en Panasonic. Het zijn stuk voor stuk topmerken. Door te kiezen voor een kwalitatieve airco kiest u voor zekerheid. Deze airco’s worden gemaakt volgens de regels van de kunst, genieten een stevige garantie en gaan jaren mee. Bovendien zijn er heel wat techniekers die deze airco’s kunnen plaatsen en onderhouden. Op die manier bent u steeds zeker van een goed functionerende airco. Waarom zou u het risico nemen om een minderwaardige airco te laten plaatsen? Een kwalitatieve airco is best betaalbaar en u bent zeker van een goede koeling.

 

Beste airco merken

De voornaamste airco merken die geplaatst worden zijn airconditioning units van de merken Daikin, Panasonic , Mitsubishi Electric en LG. Steevast voorbeelden van kwaliteit en betrouwbaarheid.

Daikin airco

Mitsubishi Electric airco

Panasonic airco

LG irco

Meer weten over de mogelijkheden van een airconditioning of airco plaatsing voor uw woning of bedrijfsgebouw? Vraag dan snel een vrijblijvende offerte aan!

Onze airco installateur zal uw offerte snel opvolgen en contacteren om een afspraak vast te leggen

All rights reserved Airco-airconditioning.be: info & advies over airco & airconditioning in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant.