Airco-airconditioning.be > Airco kopen

Airco kopen

Airco kopen? Dat pakt u zo aan!

Een airco kopen? Top, want een airco is een verstandige investering. Tenminste als u voor een kwalitatieve airco kiest van merken als Daikin, Mitsubishi, LG of Panasonic.

Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan voor de aankoop van een airco!

Uw offerte aanvraag voor een airco kopen zal snel opgevolgd worden door een lokale installateur.
Airco-kopen

Airco kopen

Gaat u een airco kopen, dan houdt u maar beter een heel aantal zaken in het achterhoofd. In dit artikel doen we zowat alles uit de doeken. Zo kunt u goed geïnformeerd een airco aanschaffen.

Een airco kopen leuk, maar wat doet een airco eigenlijk?

Kort door de bocht voert een airco warme binnenlucht naar buiten af, waardoor de lucht binnen afkoelt.

Welke airco koopt u het best?

Gaat u een airco kopen, dan zijn er verschillende aircosystemen waaruit u kan kiezen. Er zijn grote verschillen tussen de systemen, het is dus belangrijk dat u een weloverwogen keuze maakt. Wij zetten voor u even de belangrijkste systemen en hun eigenschappen voor u op een rijtje.

Wenst u een vrijblijvende prijs offerte te ontvangen voor een airco plaatsen in uw woning, appartement kantoor of bedrijfsgebouw? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan bij een gespecialiseerde airco installateur!

Een vaste of mobiele airco kopen?

De eerste knoop die u moet doorhakken is of u voor een vaste airco gaat of kiest voor een mobiele airco. Het voordeel van een mobiele airco is dat u deze makkelijk kunt verplaatsen, waardoor deze multi-inzetbaar is. Belangrijk om weten is dat er voor een mobiele airco wel altijd een opening naar buiten voor de slang moet zijn. Dit is nodig om de vervuilde lucht te kunnen afvoeren. Een mobiele airco kopen is betaalbaar en vaak heeft u al een deftig toestel onder de 1.000 euro, zelfs van topmerken als LG, Daikin en Mitsubishi. Deze toestellen maken ook wel wat lawaai, dus voor een slaapkamer zijn ze minder geschikt.

Kiest u voor een vaste airco, dan kiest u voor een systeem dat aan de muur of het plafond gemonteerd wordt. Deze zijn lang niet meer zo groot meer als vroeger en er zijn zelfs mooie exemplaren die perfect passen in uw interieur. Houd er rekening mee dat een vaste airco moet geïnstalleerd worden door een professional en dat deze systemen wel wat duurder zijn dan een mobiele variant.

Monoblock of split unit?

Als u slechts één ruimte wenst te koelen, dan redt u het waarschijnlijk wel met een monoblock. Wil u meerdere ruimtes koelen dan is een split unit de betere keuze. U beschikt dan over een centrale unit die u kunt verbinden met meerdere units. Vaste airco’s zijn altijd split units, maar bij een mobiele airco bestaan er verschillende varianten.

Airco aankoop

De voor- en nadelen van een mobiele airco?

Het grote voordeel van een mobiele airco is het feit dat u deze kan verplaatsen. Er is geen installatie noodzakelijk na de aankoop van de airco en er is ook geen buitendeel. U geniet dus van een enorme flexibiliteit. Ook de prijs is een voordeel, want een mobiele airco is niet duur, zelfs niet van merken als LG, Mitsubishi en Panasonic. Zijn er dan geen nadelen? Dat wel, het rendement van een mobiele airco ligt lager dan het rendement van een vaste airco. Ook grote ruimtes vallen er moeilijk mee te koelen. Weet dat een mobiele airco ook luidruchtiger is en meer verbruikt. Kortom als u echt voor een permanente oplossing wil gaan is een mobiele airco niet de meest verstandige keuze.

De voor- en nadelen van een split unit airco?

Een split unit airco bestaat uit een binnen- en buitendeel. Het binnendeel zorgt voor de koele lucht binnen, terwijl de buitenunit vaak wat robuuster is. Deze airco installeert u op een vaste plaats. Een split unit airco heeft een hoog rendement en kan ook grote en meerdere ruimtes koelen. Dit type airco produceert weinig geluid, is energiezuinig en u kan er ook efficiënt mee verwarmen. Het installeren van dit type systeem na de aankoop van de airco is geen kinderspel en moet door een opgeleide technieker gebeuren. Bovendien moet er voldoende ruimte zijn voor de buitenunit. Dit type airco is ook een stuk duurder dan een mobiele airco.

De voor- en nadelen van een monoblock airco?

De monoblock airco bestaat uit één binnendeel. Deze airco moet aan de binnenkant van een buitenmuur hangen, er moet immers lucht aan- en afvoer zijn. De monoblock airco hangt u na het kopen van de airco op een vaste plaats. Deze airco mag en kan u in tegenstelling tot een split unit airco wel zelf monteren. Dit toestel heeft een hoge koelcapaciteit en kost ook minder dan een split unit. Dit type airco produceert weinig geluid en is ook geschikt om te verwarmen. Het nadeel is wel dat deze airco tegen een buitenmuur geplaatst moet worden.

Waarop letten bij en na het kopen van een airco?

Tip 1 l Ga voor kwaliteit

LG, Mitsubishi, Daikin of Panasonic. Koopt u een airco, dan gaat u maar beter voor een kwalitatief merk. Ze kosten misschien wat meer in aankoop, maar ze gaan ook langer mee dan goedkope exemplaren.

Tip 2 l Check de filters

Koopt u een airco, dan moet u deze ook wel wat onderhouden. Zo dient u geregeld de filters te reinigen of te vervangen. Dit moet u toch om de drie maanden doen. Bij de aankoop krijgt u meestal wel mee hoe u de filters moet reinigen en anders valt er heel wat informatie op het internet te vinden.

Tip 3 l Een onderhoudscontract

Koopt u een airco, dan kan het verstandig zijn een onderhoudscontract af te sluiten. Zo bent u zeker van een regelmatige controle en een goede werking. Zij reinigen de filters, vullen eventueel koelvloeistof bij en ga zo maar door. Voor een klein bedrag per jaar wordt uw airco na de aankoop onderhouden. Zeker als u dan ook nog eens hebt gekozen voor een topmerk als Daikin, LG, Mitsubishi of Panasonic, dan gaat een airco makkelijk 15 jaar mee.

Tip 4 l Bekijk de extra functies

Een airco dient om te koelen, maar een aangeschafte airco kan veel meer. Heel wat airco’s kunnen ook verwarmen. Sommige airco’s kunnen ook ventileren en ze houden de luchtvochtigheid op peil. Zeker voor mensen met astma, reuma en andere aandoeningen kan dit een belangrijk feit zijn. Bekijk bij de aankoop van een airco dan ook altijd even de extra functionaliteiten.

Tip 5 l Kies de juiste capaciteit

Gaat u een airco kopen, dan moet u ook rekening houden met de capaciteit. Niet alle airco’s kunnen grote ruimtes koelen. Een te hoge capaciteit is niet nuttig, terwijl de airco toch meer kost. Echt een grote ruimte? Dan kunt u beter een multi-split airco kopen met verschillende binnenunits.

Wat kost een airco?

Een airco kopen gaat met een kostenplaatje gepaard. Wat uw airco kost hangt van een aantal factoren af. Koopt u een airco en wil u zo weinig mogelijk uitgeven, dan opteert u voor een mobiel exemplaar. Weet dat een split airco ook voordeliger is dan een multi split airco. Hoeveel een airco kost kunnen we onmogelijk zeggen. Koopt u een airco van Mitsubishi, Daikin, Panasonic of LG, dan betaalt u misschien net wat meer dan voor een airco van een onbekend merk, maar u doet er in principe ook veel langer mee en heeft er minder kosten aan. Bovendien kunnen zowat alle techniekers met deze topmerken uit de voeten.

Waarom koopt u een airco?

Enkele redenen om een airco te kopen? Wel, er zijn er wel wat:

  • De belangrijkste reden waarom mensen een airco kopen is omdat ze een ruimte willen afkoelen.
  • Een andere factor voor sommige mensen is het feit dat u met een airco ook beperkt kunt verwarmen. Het is dan ook de ideale bijverwarming.
  • Een airco zorgt ook voor de perfecte luchtvochtigheid en regelt de lucht. Zeker astmapatiënten hebben hier baat bij. Een airco filtert immers de lucht en haalt onzuiverheden uit de lucht.
  • Een airco kan er ook voor zorgen dat je minder gaat betalen voor je energiefactuur

Zijn er ook nadelen aan de aankoop van een airco? Wel, als u uw airco niet goed onderhoud kunnen er geurtjes in de ruimte komen te hangen. Er zijn ook airco’s die heel wat energie vragen en dus helemaal niet energiezuinig zijn, hier let u maar beter op als u een airco gaat kopen. Kiest u voor een bijkomend onderhoudscontract, dan is hier uiteraard ook een extra kostenplaatje aan verbonden.

Tip I Koop uw airco energiebewust

Topmerken als Daikin, Pioneer, Daikin en LG zijn in principe energiezuinig, maar u let toch maar beter altijd op de labels als u een airco koopt. Dit kan u makkelijk zien aan het energielabel. Een label A is goed, lager zouden we niet adviseren.

Welk vermogen heb ik nodig als ik een airco ga kopen?

Koopt u een airco, dan koopt u er maar beter eentje met het juiste vermogen. De vuistregel is dat je rekening moet houden met het aantal vierkante meters dat gekoeld moet worden. Reken op 100 W/m2 als u enkel wil koelen. Wil u ook nog gaan verwarmen met uw airco, dan is er toch 150W/m2 nodig. Een professional zal u perfect kunnen adviseren en enkele berekeningen voor u uitvoeren. Ga niet in het wilde weg een airco kopen, maar wees zeker dat u het juiste vermogen hebt.

Kan u zelf de airco installeren na het aankopen?

In principe kan u heel wat zelf doen, maar voor sommige installaties is het verplicht op een erkende technieker beroep te doen. Hij zal nakijken of de installatie correct is en of het toestel goed werkt. Er worden ook druktesten en lektesten uitgevoerd zodat er zeker geen lekken aanwezig zijn. Er wordt ook een logboek aangemaakt voor onderhoud en herstellingen. Dit kan ook online trouwens.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van uw airco?

Naast het merk zoals Daikin, LG en Panasonic bepaalt ook het volume van de te koelen ruimte de prijs. Voor kleinere ruimtes is een minder zware airco nodig. Hoe meer vermogen hoe beter het resultaat, maar overdrijven is niet nodig. Een specialist kan u perfect vertellen hoeveel vermogen u nodig heeft.

Airco kopen met tal van snufjes

Koopt u een airco, dan kan deze zelfs aan uw domotica en smart home toepassingen gekoppeld worden. Let wel, hoe meer snufjes aan de airco hoe meer er stuk kan gaan. Er zijn zelfs airco’s met wifi die draadloos aangestuurd en geregeld kunnen worden. Ook wanneer u een airco wenst met speciale luchtreiniging gaat u iets dieper in de buidel moeten tasten. Wenst u meer binnenunits dan kost dit ook meer en ook voor design airco’s rekenen sommige fabrikanten fors door. Weet dat het bij een airco vooral om koelen draait.

Een airco kopen? Vergelijk en kies verstandig

Gaat u een airco kopen dan loont het altijd de moeite u goed te informeren. U kan heel wat info vinden online dus dat is alvast een goed vertrekpunt. Laat u ook goed informeren in het winkelpunt en zorg dat u beschikt over een airco met het juiste vermogen. Besparen op een airco raden we af. Door te kiezen voor een kwalitatief merk als Daikin, Pioneer, LG of Mitsubishi investeert u verstandig en koopt u een airco die jaren meegaat en waar techniekers mee kunnen werken. Toch loont ook de moeite om voor die merken de nodige offertes te vergelijken als u tot een aankoop overgaat. Vaak zijn er toch wel wat verschillen en dan voornamelijk in de installatiekosten. Een kwalitatieve is geen kleine investering en u gaat dan ook maar beter niet over één nacht ijs. Kies ook steeds voor een gereputeerde leverancier en/of installateur. Op die manier bent u zeker dat u voor jaren goed zit.

Beste airco merken

De voornaamste airco merken die geplaatst worden zijn airconditioning units van de merken Daikin, Panasonic , Mitsubishi Electric en LG. Steevast voorbeelden van kwaliteit en betrouwbaarheid.

Daikin airco

Mitsubishi Electric airco

Panasonic airco

LG irco

Meer weten over de mogelijkheden van een airconditioning of airco kopen voor uw woning of bedrijfsgebouw? Vraag dan snel een vrijblijvende offerte aan!

Onze airco installateur zal uw offerte snel opvolgen en contacteren om een afspraak vast te leggen

All rights reserved Airco-airconditioning.be: info & advies over airco & airconditioning in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant.